Μουστάρδα βρούβας, Από Κοινού

April 17, 2019

Για όσους αρέσκονται να ανακαλύπτουν περίεργα προϊόντα όπως εγώ, η μουστάρδα βρούβας είναι μια εξαιρετική περίπτωση ανακάλυψης και προβληματισμού. Είναι γνωστό πως η μουστάρδα παράγεται από τους σπόρους του σιναπιού, δηλαδή της βρούβας, και εδώ έχουμε μια αυθεντική μορφή της.

 

Η βρούβα φυτρώνει παντού, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και συνηθισμένα αγριόχορτα της Ελλάδας, χόρτο που βρίσκουμε ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα είναι τόσο συνηθισμένο που όταν θέλουμε να τονίσουμε πως κάποιος κάνει κάτι άσκοπο ή κυρίως πάει κάπου άσκοπα λέμε «πήγε για βρούβες», αφού θα μπορούσε να τις βρει και δίπλα του.

 

Πριν από μερικά χρόνια, μια παρέα στην Κρήτη πήγε κυριολεκτικά για βρούβες ιδρύοντας μια Κοιν.Σ.Επ. καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων, εκπαίδευσης, και διάδοσης των τοπικών παραδόσεων στοχεύοντας σε μια δίκαιη παραγωγή στο πλαίσιο μια αλληλέγγυας οικονομίας, έναντι της αισχροκέρδειας. Η «Από Κοινού» όπως ονομάζεται η επιχείρηση εδρεύει στο Ηράκλειο και αποτελεί έναν Κοινωνικό Συνεταιρισμό Αυτάρκειας.

 

Ας ξεκινήσω πρώτα με τον ενθουσιασμό μου. Η μουστάρδα βρούβας έχει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, νερό, ξίδι, σταφίδες, φυσικά σπόρους βρούβας από την Κρήτη, αλεύρι σίτου, κουρκουμά και θαλασσινό αλάτι. Έχει απαλή γεύση αλλά μεθυστικό άρωμα που καταδεικνύει φυσικότητα, φυτικότητα και αυθεντικότητα. Μουστάρδα ελαφρώς ρευστή αλλά με τραχιά υφή λόγω των σπόρων που αφήνουν μια στυφάδα στο τέλος. Γλυκόξινη γεύση που διαρκεί και άγρια αίσθηση των υλικών στο στόμα που δεν έχουν ομογενοποιηθεί πλήρως. Είναι μια απαλή αλλά γευστική μουστάρδα με δυνατή επίγευση και άγρια αίσθηση φυσικότητας. Είναι διαφορετική, πρωτόγονη, θα έλεγα αυθεντική, μια γεύση που ταιριάζει γάντι σε πράσινες σαλάτες, σε λευκά κρεατικά, σε κόκκινα κρέατα της σχάρας και ίσως σε κάποια ψάρια όπως η γλώσσα. Τη δοκίμασα με κρητικό παστράμι σε σάντουιτς και ήταν ποίημα.

 

Θα τελειώσω με τον προβληματισμό μου. Από όσο έψαξα η μουστάρδα βρούβας της Από Κοινού, είναι από τις πιο ακριβές της αγοράς με τιμή που αγγίζει τα 5,5 ευρώ για τη συσκευασία των 200γρ. Ο προβληματισμός μου λοιπόν είναι κατά πόσο μια διαδικασία παραγωγής που σέβεται τη φύση και τον άνθρωπο, που τιμά την καλλιέργεια μακριά από μεταλλαγμένα και υβρίδια, που χρησιμοποιεί φυσικές πρώτες ύλες μπορεί να δημιουργήσει ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό προϊόν; Πληροφορίες διανομής στο site Από Κοινού

+ Γεύση, άρωμα, ισορροπία, πρωτοτυπία

-  διανομή

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Copyright 2018-19 by Harry Tzannis | Ελληνικά προϊόντα | Product of the day | Σταθογιάννη 7, 11741, Αθήνα , Greece | 210 9223988

Design by asprimera

  • Product of the day by DELIO
  • Harry's Tzannis LinkedIn