Πέστο φιστικιού, Μαρτή Σωζία

February 19, 2019

Είναι από τις λίγες φορές που αναφέρομαι σε unbranded προϊόντα και αυτό συμβαίνει όταν διακρίνω μια προσπάθεια που γίνεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά και αξίζει να στηριχθεί μήπως και βρει κάποια στιγμή το δρόμο της. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το πέστο φιστικιού της Μαρτή Σωζία από την Αίγινα.

 

Η Μαρτή Σωζία μπορεί να μην είναι γνωστή με το ασυνήθιστο όνομα της αλλά είναι σίγουρα γνωστή με τον «Νώντα» το εστιατόριο της στην Πέρδικα της Αίγινας. Εκεί δίπλα στη θάλασσα και με θέα τη Μονή, σερβίρει φρέσκο ψάρι δεκαετίες τώρα. Εκτός όμως από τις συνταγές του εστιατορίου κάποιος μπορεί να βρει αρκετούς μικρούς γευστικούς θησαυρούς, παραγωγής της Μαρτής, που στηρίζονται σε τοπικά προϊόντα.

 

Ένας από αυτούς είναι το πέστο φιστίκι, δηλαδή η γνωστή σάλτσα, όπου στη θέση του κουκουναριού βρίσκουμε το αιγινίτικο φιστίκι να συμπληρώνει τη συνταγή με grana Padano, βασιλικό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Πρόκειται για μια εξαιρετική χρήση του τοπικού καρπού που συμβάλει και αυτός με τον χαρακτήρα του στη διαμόρφωση αυτής της παραλλαγής. Ευχάριστα όξινη λόγω του λεμονιού, ιδιαιτέρως αρωματική με γεμάτο σώμα από το φιστίκι και κυρίως umami γεύση λόγω της γκράνα που διατηρεί μια μακρά επίγευση ξηρών καρπών, γλύκας και αλμύρας ταυτόχρονα, σχεδόν πικάντικης.

 

Σάλτσα νόστιμη και με αρκετές εφαρμογές που θέλει λίγο προσοχή στην γκράνα. Είναι έντονη, και γι’ αυτό είναι νόστιμη καθώς μιλάμε για την επιτομή του umami, καλύπτει όμως το φιστίκι που θα έπρεπε να είναι πιο διακριτό. Ίσως με τη χρήση ενός ελληνικού τυριού με έντονη γεύση όπως το Τρίπτυχο της Σύρου ή το παλαιωμένο Αρσενικό Νάξου, η πέστο να αποκτούσε ακόμη πιο γνήσιο χαρακτήρα. Νομίζω πως με προσοχή σε αυτή την μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια θα μπορούσε να είναι ένα προϊόν που αξίζει να τυποποιηθεί κατάλληλα και να αποτελέσει τοπική πρόταση της Αίγινας στην αξιοποιήσει την ναυαρχίδας των προϊόντων της.

 

Η πέστο φιστικιού είναι εξαιρετική με λαβράκι και χτένι, μπορεί να γίνει άνετα μια νόστιμη και εύκολη πάστα ή ριζότο, αλείφεται με ευκολία σε ψωμί και γίνεται συνοδευτικό κίτρινων αλμυρών τυριών ενώ ταιριάζει πολύ και με λευκά κρέατα κυρίως γαλοπούλα και κοτόπουλο, ενώ αποζητά λευκό κρασί με οξύτητα.Μπορεί να την βρει κάποιος στην Αίγινα στον Νώντα αλλά και στο www.pistachioshop.gr με προϊόντα φιστικιού.   

+ Γεύση, άρωμα

-  Ετικέτα, διανομή

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Copyright 2018-19 by Harry Tzannis | Ελληνικά προϊόντα | Product of the day | Σταθογιάννη 7, 11741, Αθήνα , Greece | 210 9223988

Design by asprimera

  • Product of the day by DELIO
  • Harry's Tzannis LinkedIn