3 κορυφαία bar εκτός Αθηνών που όμως θα τα ζήλευε η Αθήνα
Μπορεί η Αθήνα να λογίζεται ως η πρωτεύουσα των μπαρ, μπορεί να διαθέτει 2 από τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου, μπορεί να συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των Ελλήνων bartenders και να οδηγεί τις εξελίξεις, όμως υπάρχουν 3 μπαρ εκτός Αθηνών που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα της πρωτεύουσας. Μάλιστα, αποτελούν σημαντικό γαστρονομικό προορισμό για τις πόλεις τους καθώς διαθέτουν εξαιρετικούς χώρους, ποιοτικά ποτά, εκλεπτυσμένο service και γευστικές προτάσεις. Με κατεύθυνση από βορρά προς νότο, ταξιδεύω στη Θεσσαλονίκη, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Vogatsikou 3, Θεσσαλονίκη

Είναι πολλές οι φορές που έχω λαχταρήσει τη Θεσσαλονίκη μόνο και μόνο για το Vogatsikou 3. Υπερβολή μάλλον η δήλωση αλλά τονίζει με έμφαση την ποιότητα αυτού του μπαρ, την βαθιά γνώση των αποσταγμάτων, την φαντασία στην υλοποίηση, την αβίαστη νοστιμιά σε όλα τα κοκτέιλ, την υποδειγματική φιλοξενία και την έμφυτη γαστρονομική αναζήτηση σε επίπεδο καινοτομίας. Στα συν του μπαρ και ο άκαπνος χαρακτήρας του.

Κεντρική μορφή στη μπάρα ο Γιάννης Κεδές που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός έμπειρου bartender των παλιών καλών μπαρ της νιότης μας, με το ταλέντο ενός σύγχρονου γαστρονομικού bartender που παράγει καινοτομία και γεύση στο ποτήρι. Η εξαιρετική φιλοξενία του Γιάννη συνδυάζει επαγγελματισμό και οικειότητα που λίγα μπαρ διαθέτουν στην Ελλάδα. Ο Γιάννης ευτύχησε να έχει δίπλα του τον Ανδρέα Γιαπράκα, τον «Μοναχό» όπως μου αρέσει να τον λέω των μπαρ, μια ιδιαίτερη μορφή με ασκητικό παρουσιαστικό, αφηγηματικό λόγο και επεξηγηματική προσέγγιση που απελευθερώνει όμως μια "διαβολική" μαεστρία στο mixing glass, δημιουργώντας μερικά από τα πιο γευστικά ποτά της πόλης. Την πιο δεμένη ίσως ομάδα των ελληνικών μπαρ συμπληρώνει ο Τομ Κανδηλιάρης που αν και νέος στην ηλικία είναι αρκετά ικανός γευστικά, ενώ υπηρετεί την απαράμιλλη φιλοξενία του μπαρ με επαγγελματική προσήλωση και οικογενειακή θαλπωρή.

Μέχρι τώρα χρησιμοποιώ προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις για να περιγράψω κάτι που το αντιλαμβάνεται κανείς μόνο εάν επισκεφθεί το bar και αφεθεί στην μαγεία των οικοδεσποτών του. Gin and tonic στις καλύτερες εκδοχές τους, βερμούτ, ψαγμένα ρούμι, ετικέτες ουίσκι που έχουν κάτι να πουν και αρκετά signature cocktails με την προσωπική υπογραφή των συντελεστών του. To negroni σε βαρελάκι παλαίωσης είναι ίσως μέσα στα 5 καλύτερα negroni που έχουν γίνει ποτέ, μαζί με αυτά των Mario Basso στο Barreldier, Χρήστου Χουσέα στο 42 [προ ετών], Μανώλη Λυκιαρδόπουλου στο Odori και φυσικά Δημήτρη Κιάκου στο The Gin Joint. Ακόμη και στα απεριτίφ αρκεί κάποιος να δοκιμάσει το Sicilian message για να κατανοήσει την σκέψη που ανακατεύεται στα σέικερ του Vogatsikou 3.

 

Αν δίπλα σε αυτά βάλουμε τον πολύ καλό καφέ, το προσεγμένο brunch, τη συνεργασία με μικρά οινοποιεία της Β. Ελλάδας αλλά και τη συνεχή επαφή με οίκους του εξωτερικού και ειδικά Ιταλικά αποσταγματοποιεία, τότε κανείς καταλαβαίνει γιατί το Vogatsikou 3 συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία bar της Ελλάδας.     

Tip: Το Vogatsikou 3 βρίσκεται στην ομώνυμη οδό, λίγα μέτρα από την παραλία και μπορεί κάποιος ανυποψίαστος να μην νιώσει αμέσως την ιδιαιτερότητα του καθώς το μαγαζί δεν πουλάει ύφος και λειτουργεί όπως ένα κανονικό μπαρ. Αν όμως κάποιος κάτσει στη μπάρα του και αφεθεί κυριολεκτικά στα έμπειρα χέρια των bartender του τότε θα κατανοήσει καλύτερα τη φιλοσοφία του.       

Bistroteca, Καλαμάτα        

Το γεγονός πως η Καλαμάτα ανεβαίνει συνεχώς επιβεβαιώνει τις προ ετών προβλέψεις μου και αποδεικνύει την δυναμική της περιοχής που πλέον είναι εμφανής. Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι πως στην Καλαμάτα λειτουργεί ένα από τα ομορφότερα μπαρ της Ελλάδας. Πρόκειται για την εξαιρετική Bistroteca στην κεντρική πλατεία της πόλης που στεγάζεται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό δύο επιπέδων.

Ψυχή της Bistroteca είναι ο Σπύρος Αντωνόπουλος, γνωστός από την μπαρ σκηνής της Αθήνας στην ανάπτυξη της στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε. Η μετοίκηση του Σπύρου στην Καλαμάτα και το στήσιμο της Bistroteca αποτέλεσε ένα γαστρονομικό ορόσημο για την πόλη που απέκτησε ένα μπαρ υψηλού επιπέδου. Και αν το μπαρ αυτό ήταν στα ραντάρ των διαφόρων γαστρονομικών διοργανωτών βραβείων θα αποτελούσε έναν σίγουρο νικητή σε πολλές κατηγορίες. Ο δρόμος όμως που έχει χαράξει η Bistroteca είναι ανεξάρτητος από τις συμβατικότητες του συστήματος και κατά τη γνώμη μου καλά κάνει γιατί παράγει έναν ουσιαστικό γαστρονομικό πολιτισμό.

 

Ο πολιτισμός αυτός ξεκινά από την φιλοξενία, την απόλυτη μορφή της, μια φιλοξενία που δύσκολα διδάσκεται αλλά έχει εμφυσήσει περίτεχνα ο Σπύρος και την διαθέτει απλόχερα το προσωπικό του μαγαζιού. Η ομάδα της Bistroteca που ξεκινά από την κουζίνα, ανεβαίνει στα μπαρ και φθάνει έως την πλατεία, είναι μια καλοκουρδισμένη ομάδα που προσφέρει εξυπηρέτηση και οικειότητα στον σωστό βαθμό. Τη φιλοξενία αυτή απολαμβάνουν οι θαμώνες σε ένα εξαιρετικό κτίριο με ψηλά ταβάνια σε δύο επίπεδα που επικοινωνούν με εσωτερική ξύλινη σκάλα. Στο κάτω επίπεδο ένα καθημερινό μπαρ εξυπηρετεί τον κύριο όγκο των παραγγελιών ενώ στο πίσω μέρος βρίσκεται διαμορφωμένο ένα μικρό καφέ που μοιάζει με γαλλικό bistrot ρομαντικής διακόσμησης. Στο πάνω χώρο το χειμωνιάτικο μπαρ θυμίζει αρκετά Αμερική με το ξύλο το δέρμα και τους καθρέφτες να κυριαρχούν.

Signature cocktails δια χειρός Σπύρου Αντωνόπουλου, διαφορετικές εκδοχές negroni με πολύ ενδιαφέρον, δροσιστικά gin and tonic, κλασικά κοκτέιλ στη νόστιμη εκδοχή τους, ελαφριά κουζίνα με πεντανόστιμες λιχουδιές αλλά και δυνατό brunch, τοπικά προϊόντα αλλά και προϊόντα από όλη την Ελλάδα, εξαιρετικά γλυκά όπως η πορτοκαλόπιτα, καφές και φρέσκοι χυμοί αποτελούν τα δυνατά χαρτιά της Bistroteca. Όμως αυτό που σίγουρα μένει ανεξίτηλο είναι ο επαγγελματισμός και το επίπεδο της φιλοξενίας που σημαδεύει την εμπειρία.

Tip: To μπαρ του πρώτου ορόφου είναι ίσως ένα από τα ομορφότερα μπαρ στην Ελλάδα με μεγάλη μπάρα και άνετα καθίσματα. Μια θέση σε αυτή τη μπάρα και μια απλή περιγραφή των προτιμήσεων σας στον bartender είναι αρκετή για να σας χαρίσει μια εμπειρία. Κατά καιρούς το μπαρ παρουσιάζει μερικά εξαιρετικά πιάτα, όπως το αμερικάνικο cheesecake ή το πεϊνιρλί στον πέτρινο φούρνο. Ανάλογα την εποχή ζητήστε να δοκιμάστε το προτεινόμενο πιάτο, αξίζει!

Boheme, Χανιά

Κατηφορίζοντας ακόμη πιο νότια και συγκεκριμένα στα Χανιά συναντούμε ένα ακόμη εξαιρετικό all day μπαρ που διατηρεί έναν ξεχωριστό χαρακτήρα σε υψηλό επίπεδο.

Το Boheme βρίσκεται δίπλα στο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου εκεί που επί Ενετοκρατίας ήταν τα κελιά των Φραγκισκανών μοναχών. Ο χώρος απλά μαγικός, διαμορφωμένος με σεβασμό στην παράδοση, αποπνέει ζεστασιά και καθρεφτίζει την Ιστορία. Η δύναμη του Boheme είναι η αυλή του, εσωτερική και φιλόξενη, δροσίζει τις υγρές νύχτες του καλοκαιριού. Εκεί ο χρόνος σταματά και γεμίζει γεύσεις, αρώματα και μυρωδιές της Κρήτης. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Boheme είναι πως ακόμη και στα cocktails του χρησιμοποιούνται κρητικά προϊόντα, μέλι, ελαιόλαδο, βότανα κ.ά.

 

Μια ομάδα 4 φίλων με γνώση και ενέργεια αποτελούν την ψυχή του Boheme. Μιχάλης Μποτωνάκης και Δημήτρης Σκορδύλης ιδιοκτήτες/bartenders προσδίδουν τεχνογνωσία και κύρος στην μπάρα που επενδύει πολύ σε ταλαντούχους νέους Έλληνες bartenders όπως ο Λευτέρης Μπρούμπης. Ο Σταύρος Ζουλάκης με το μόνιμο χαμόγελο και ο Μάνθος Νικολακάκης συμπληρώνουν την μαγική τετράδα συμπληρώνοντας με την αέναη ενέργεια τους και την αισιόδοξη ματιά τους το καρέ του Boheme.

 

Το Boheme λοιπόν λειτουργεί σε έναν εξαιρετικό χώρο, δημιουργεί πεντανόστιμα κοκτέιλ χρησιμοποιώντας προϊόντα της Κρητικής γης, προσφέρει ζεστή φιλοξενία ενώ διαθέτει τεχνογνωσία υψηλής αξίας στην παραγωγή γεύσεων. Πρόσφατα ο Μιχάλης Μποτωνάκης, ο πιο έμπειρος από τους bartenders δημιούργησε ένα από τα bitters της σειράς των Mediterranean bitters της ποτοποιίας Χάχαλη στην Πάτρα. Οι συνεργασίες εξάλλου είναι στα ατού του Boheme που μοιράζεται απλόχερα τεχνογνωσία και εμπειρίες.         

 

Νομίζω πως με διαφορά φέτος το Boheme δημιούργησε και τον καλύτερο κατάλογο cocktails. Με τίτλο «το παιχνίδι των φωτονίων» τον κατάλογο του μπαρ μπορεί κάποιος εύκολα να μπερδέψει με κατάλογο έκθεσης φωτογραφίας. Ο συνδυασμός καλλιτεχνικής φωτογραφίας και κοκτέιλ ως λεζάντας εκτός από την πρωτοτυπία υποστηρίζει απόλυτα το concept του μπαρ. Η φωτογραφία αποτελεί ένα στιγμιότυπο, μια αποτύπωση συναισθημάτων, αναμνήσεων, σκέψεων και στιγμών που όλα μαζί χαρακτηρίζονται από μια μοναδικότητα. Κάπως έτσι αντιμετωπίζονται και τα cocktails, ως ένα ταξίδι των αισθήσεων, το κάθε ένα με τη μοναδικότητα της στιγμής που το απολαμβάνουμε. Με αυτόν τον τρόπο το Boheme παραδίδει ένα φωτογραφικό άλμπουμ αναμνήσεων που πίνεται. 

 

Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και την αξιοπρεπέστατη μοντέρνα κρητική κουζίνα που προσφέρει το Boheme σε συνδυασμό με εξαιρετικές ετικέτες κρασιού τοπικών παραγωγών τότε δικαίως συγκαταλέγεται στα κορυφαία bar της Ελλάδας.

 

Tip: Το καλοκαίρι η αυλή του Boheme αποτελεί μια όαση δροσιάς στα Χανιά που ηρεμεί το μάτι και το μυαλό. Ζητήστε να δοκιμάστε τα πρωτότυπα cocktails με το τοπικό ελαιόλαδο. Θα συνειδητοποιήσετε αμέσως τη δυναμική του μεσογειακού bartending.

Copyright 2018-19 by Harry Tzannis | Ελληνικά προϊόντα | Product of the day | Σταθογιάννη 7, 11741, Αθήνα , Greece | 210 9223988

Design by asprimera

  • Product of the day by DELIO
  • Harry's Tzannis LinkedIn